Det sensoriske

Fra magtanvendelse til empowerment

image_pdfimage_print

Hvordan giver man livsnødvendige stimuli, når borgeren er taktil sky?

I denne video fortæller, Anne-Mette, der er ergoterapeut på en af Specialområde Autismes afdelinger, om et forløb med en borger, som har angst og ikke umiddelbart tåler taktile stimuli. Borgeren har tidligere været udadreagerende og har haft brug for skærmning. Men efter en indsats som giver hende nødvendige stimuli, kan hun nu være i samme rum som andre borgere, er betydeligt mere rolig og hendes kommunikation er på et helt andet niveau end tidligere.

Aktivering af muskel-led sansen virker beroligende og angstreducerende.

Ergoterapeut og konsulent i Autismefokus, Henriette Nowack fortæller her om nogle af de mekanismer, som ligger bag den virksomme indsats:
– Det, de gør, er så fint: At de får hende til at bokse og sparke på en bold. Det er nemlig aktive stimuli, som aktiverer muskel-led sansen. Sansecellerne sidder i vores led og i den dybe muskulatur, og når hun bokser og sparker på noget, så stimulerer det muskel-led sansen. Det er en stimulering, som kan virke både beroligende og angstreducerende.

Få øget tolerance overfor andre stimuli

Ifølge Henriette Nowack er det nemt at begå den fejl at tro, at mennesker, som ikke umiddelbart tåler taktile stimuli, ikke skal røres overhovedet:
– Det er livsnødvendigt at få stimuleret muskel-ledsansen. Den fortæller os, hvor vores krop går til, og bliver den ikke stimuleret nok kan man blive aggressiv, irritabel og/eller have tendens til at isolere sig. Det er rigtig godt, at borgeren får massage dagligt – efterfulgt af ledkompression, hvor man trykker leddene sammen. Hvis man gør det over hele kroppen, så får hjernen et præcist billede af, hvor kroppen går til.

Det, at hun samtidig får pauser fra stimuli, som føles ubehagelige eller overvældende, giver hendes nervesystem ro. Sammen med de stimuli hun modtager på muskel-led sansen er det medvirkende til at øge hendes tolerance overfor stimuli på de andre sanser – det betyder at hun har en øget tolerance på de andre sanser. Hun kan derfor tolerere noget af det, som før var angstprovokerende – f.eks. at være i sammen rum som andre mennesker.

Bliv klogere & gør os klogere

Kontakt os