- Specialområde Autisme
- Kejlstrupvej 99D
- 8600 Silkeborg
- (+45) 7847 6500
© 2025 Autismeplatform – Designet af Aveo web&marketing
I et forsøg på at styrke rekrutteringen af de rette medarbejdere har flere af Specialområde Autismes tilbud gjort det muligt for borgere på botilbud at deltage aktivt, når der ansættes nye medarbejdere.
“Vi var meget enige om mange af tingene, om hvilke profiler vi gerne ville have. Det var ret interessant, at vi ikke var så langt fra hinanden, og at der ikke var mere forskellighed end der ellers kan være i et ansættelsesudvalg”. Lene Sørensen, der er tilbudsleder for Specialområde Autismes botilbud i Hinnerup, fortæller her om de første erfaringer med at involvere borgere i ansættelsessamtaler.
Forud for samtalerne gik forberedelser, der skulle give borgeren et indblik i, hvordan ansættelsessamtaler foregår:
“ Borgeren var glad for at være med i processen. Hun følte, at hun har haft indflydelse og var glad for at opdage lagene i en ansættelse; hvad man kan og hvad man ikke kan. At man har tavshedspligt osv.”, fortæller Lene videre.
Faglig udviklingschef i Specialområde Autisme, Freja Sirdorf, fortæller om baggrunden for det nye tiltag:
“Af og til er der initiativer der er så åbenlyse og intuitivt rigtige, at man kan undre sig over vi ikke har gjort det noget før. Mange kan sætte sig ind, hvor svært det kan være at få en kollega hvor kemien ikke er den bedste. Prøver man at forestille sig, at det i stedet er en fagperson, som skal komme i ens eget hjem og nogle gange støtte ift. det allermest personlige, ja så forstår man godt, hvor betydningsfuldt det er at få indflydelse på valget af nye medarbejdere.”
Én ting er Specialområde Autismes tro på bedre rekruttering med involvering af borgere, men hvordan har ansøgerne taget imod denne nye ramme for en ansættelsessamtale?
“De var meget positive og gav udtryk for, at det siger noget om, hvad det er for et sted de søger arbejde; om vores menneskesyn. Og det er jo netop det, det handler om – vores menneskesyn. For når vi har det på plads, så skal vi nok lære resten. Som fx at skabe de rette rammer for de her samtaler, lyder svaret fra Lene.
Også hos Specialområde Autismes botilbud i Viborg, Dannebrogsgade og Banebyen, er der gode erfaringer med involveringen. Jane Mark Jensen, der er tilbudsleder i Viborg beskriver, hvordan flere borgere har været involveret i ansættelsessamtaler. “Vi har fx haft for-samtaler, hvor borgere har forberedt spørgsmål. Det har været en fantastisk proces,” siger hun.
Og dét at blive involveret og have indflydelse sætter sig også større og vigtigere spor hos borgerne end den konkrete ansættelse. Og det kan åbne døre til nye muligheder i livet. Det fortæller Jane om:
“Vi havde en borger med, som faktisk har fået et helt andet liv efter hun var med til disse samtaler. Det løftede hende i den grad at være den del af det. Og fra at være selvskadende og have det rigtig dårligt, har hun har det nu så godt, at hun har været med ude og holde oplæg (om hvordan tilgangen LA2 har givet hende øget trivsel, red.)
Både Lene og Jane er enige om, at forberedelse er nøglen til gode ansættelsessamtaler, hvor borgerne er involveret:
“Det kræver meget organisering og grundig forberedelse, men det giver en unik værdi,” forklarer Jane. Lene tilføjer, at det er vigtigt at skabe en ramme for, hvad borgere kan forvente i processen, så de føler sig trygge og informerede. Og både Lene og Jane ser frem til at fortsætte denne vigtige udvikling og invitere endnu flere borgere til at deltage i ansættelsesprocesserne.
© 2025 Autismeplatform – Designet af Aveo web&marketing
© 2025 Autismeplatform – Designet af Aveo web&marketing