Evaluering af borgersammensatte teams

Interviewer: Hvis du sådan skulle sige det fra dit perspektiv, hvad er borgersammensatte teams for dig?

Borger: Det er, at der bliver hørt på én, og man bliver inddraget, og at man er med til at tage styring over sit eget liv. Og der bliver lyttet til en og der ikke er nogen, der gør noget over hovedet på en.

 

Fra tre til 19 teams

Botilbuddet Banebyen har siden marts 2023 arbejdet med dét, de kalder borgersammensatte teams. Borgersammensatte teams vender den klassiske organisering af et botilbud på hovedet, så det ikke længere er borgerne, der bliver fordelt mellem faste medarbejderteams. I stedet bliver medarbejderne fordelt ud fra borgernes individuelle ønsker. Hver borger får dermed sit eget unikke team af medarbejdere. Banebyen er derfor gået fra tre faste teams til 19 teams –   hvilket svarer til de 19 beboere i botilbuddet.

 

Evaluering af konceptet

Med støtte fra det regionale socialområdes pulje for forskning og udvikling har vi evalueret borgersammensatte teams. Det har vi gjort via interview og spørgeskemaer til borgere i tilbuddet og via interview med medarbejdere og ledelse. Evalueringen samler op på erfaringerne halvandet år efter indførelsen af borgersammensatte teams

 

En givende – og krævende – forandringsproces

Evalueringen viser at borgersammensatte teams for borgerne har:

 

  • medført en større tryghed i samarbejdet
  • øget oplevelsen af at føle sig set og hørt
  • styrket oplevelsen af ligeværdighed i samarbejdet

 

Medarbejderne oplever, at borgersammensatte teams har:

 

  • Medført et øget fokus på selv- og medbestemmelse
  • Givet et større fagligt fokus på den enkelte

 

Evalueringen viser også, at det kræver fokus og vedholdenhed at implementere borgersammensatte teams:

 

  • Det er vanskeligt at finde en struktur i hverdagen, der kan imødese 19 unikke teams
  • Det kan være svært at sparre og vidensdele på tværs af de mange teams
  • De nye teams er små – og er derfor sårbare, når der sker udskiftninger i medarbejdergruppen

 

Der er derfor løbende brug for at forholde sig til og justere konceptet og finde løsninger på de udfordringer, der opstår.

 

Et neurodiverst evalueringsteam

Evalueringen er foretaget af et neurodiverst evalueringsteam bestående af en ikke-autistisk projektleder og to autistiske projektmedarbejdere. De to sidstnævnte har begge tidligere boet på botilbud og har derfor selv oplevet at samarbejde med fagpersoner i en teamstruktur, og trækker derfor også på deres egne erfaringer i analysen og fortolkningen af evalueringens datamateriale.

 

Det har været et særskilt formål med evalueringen at undersøge om og i så fald hvilken værdi det har haft, at evalueringen er blevet udarbejdet af et neurodiverst projektteam. Der vil i sommeren 2025 blive udgivet en særskilt artikel med fokus på dette.

Stil spørgsmål