AT Home: Fleksibelt, mobilt og autismevenligt

Afsluttet projekt 

AT Home er et nytænkende koncept for autismevenlige boliger udviklet af Specialområde Autisme. Vi kalder boligerne ”AT Home”: A´et står for ”apart” og T´et for ”together – altså en måde man kan bo for sig selv på, men stadig være tæt på et fællesskab – som f.eks. familie, et botilbud eller en uddannelsesinstitution.

Gentænkning af det klassiske botilbud

For mange autistiske voksne vil et selvstændigt og meningsfyldt voksenliv også indebære at bo i egen bolig. Derfor har Specialområde Autisme i samarbejde med de andre specialområder i Region Midtjylland udviklet et helt nyt bokoncept, som udfordrer og gentænker de fysiske rammer. AT Home er et hjem, hvor borgeren kan være sig selv i kendte og trygge omgivelser og samtidig opleve at være en del af et fællesskab.

 

Bæredygtige og specialdesignede et-plans lejligheder

AT Home Boligerne er arkitektegnede, bygget i lækre materialer og bæredygtige. Boligerne er små et-plans lejligheder, som kan placeres hvor det skal være og ankommer i færdigbygget tilstand på en lastbil. Boligerne er kendetegnet ved kvalitet, æstetisk sans og specialdesignede løsninger.

Foto af AT Home hus

Der er 52 AT Home boliger tilknyttet tre af Specialområdes Autismes botilbud. Seneste udgave af AT Home boligerne blev indviet i foråret 2022 på vores botilbud i Hinge ved Silkeborg, hvor alle 16 pladser er AT Home boliger.

Fordele ved AT Home boligerne
 • Fleksibel skærmning
  Boligerne kan placeres i tilknytning til eller i afstand fra eksisterende byggeri alt efter borgerens behov
 • Sensoriske stimuli
  Boligen kan placeres, så der tages højde for borgerens særlige sensoriske udfordringer
 • Kan imødekomme særlige behov
  Mange autistiske borgere har særlige behov, som skal imødekommes for at skabe trivsel og udvikling. Det kan fx være borgere, der har lægeordineret husdyr, hvor det ikke er lykkes at finde et egnet botilbud
 • Bo tæt på netværk
  Med AT Home vil det blive muligt i højere grad at tage hensyn til, at autistiske borgere med særlige behov kan bo så tæt på pårørende og andet vigtigt netværk som muligt
 • En del af fællesskabet, men på egne præmisser
  AT Home boligerne signalerer i høj grad egen bolig frem for botilbud. Boligen danner
  nogle unikke, fysiske rammer for netop denne gruppe borgere, som kan have behov for
  et trygt sted at lade batterierne op, for at have kræfter til at indgå aktivt i det omkringliggende samfund
Autismevenligt byggeri

Vores interesse i autismevenligt byggeri er ikke ny. Vi har over en årrække arbejdet med at undersøge, hvordan understøttende arkitektur kan bidrage til at skabe udvikling, trivsel og forandring for mennesker med autisme. Før AT Home udviklede og opførte vi Danmarks første specialmiljø for ældre mennesker med autisme, Seniorhuset i Hinnerup. Huset blev indviet i 2014. Få mere at vide om Seniorhuset.

FAKTA OM PROJEKTET

Projektleder 

Sekretariatsleder Thomas Ugilt Pedersen: Kontakt Thomas på thomas.up@rm.dk eller 2489 9969.

Projektperiode

2016-2022

Finansiering 

Region Midtjylland

Samarbejdspartnere 

Wienberg Architects og Njordrum Care

Del


Stil spørgsmål