- Specialområde Autisme
- Kejlstrupvej 99D
- 8600 Silkeborg
- (+45) 7847 6500
© 2025 Autismeplatform – Designet af Aveo web&marketing
Vi har nu åbent for ansøgninger til peeruddannelsens hold 2, som starter i august 2025. Ansøgningsfristen er d. 26. maj kl. 12. Du søger ind på uddannelsen ved at udfylde et ansøgningsskema, som du kan finde her: Ansøgningsskema
Når du trykker på linket bliver du bedt om at logge på med Mit-ID for at åbne skemaet.
Vi gør opmærksom på, at undervisningen på uddannelseshold 2 foregår i Aarhus Nord.
Specialområde Autisme gennemfører sammen med en række andre et projekt, hvor vi uddanner og ansætter peermedarbejdere på autismeområdet – altså autistiske mennesker, der støtter andre autistiske mennesker.
Uddannelsen indeholder både undervisning og praktik. Der er efterfølgende mulighed for at søge en 2-årig ansættelse som peermedarbejder på den arbejdsplads, hvor du har været i praktik.
Her kan du læse mere om hvad en peermedarbejder er, hvad uddannelsen går ud på og hvilke arbejdspladser, der indgår i projektet. Du kan også læse om, hvordan du søger om optagelse på uddannelsen.
Vi holder et online informationsmøde d. 31. marts kl. 15-16. Du kan tilmelde dig informationsmødet ved at sende en mail til: peeruddannelse@social.rm.dk
Det ikke er et krav, at du deltager i informationsmødet, men en mulighed for at få gennemgået informationsmaterialet og få mulighed for at stille spørgsmål
Ordet ‘peer’ kommer fra engelsk og betyder ‘ligesindet’. Peerstøtte kaldes derfor også ‘ligestillet støtte’.
En autistisk peermedarbejder arbejder altså med at støtte andre autistiske mennesker med baggrund i egne erfaringer og oplevelser med at være autist. Peermedarbejderen har via uddannelse og praksiserfaringer arbejdet med at omsætte sine egne, levede erfaringer til erfaringskompetencer, så de kan være til gavn for andre.
Peerstøtte tager altid udgangspunkt i modtageren af støtten og dennes behov, og fokus er derfor ikke på peermedarbejderen selv, selvom peermedarbejderen bruger sine egne erfaringer i arbejdet.
Peerstøtten tager udgangspunkt i følgende principper:
Samarbejdet bygger på det forhold, at man er ligesindede. Peermedarbejderen sætter levede erfaringer i spil, så det er muligt for peermedarbejderen og den, der modtager støtten, at spejle sig i hinanden.
Opgaven er ikke at give ‘svar’ eller ’opskrifter’ men at facilitere en dialog, der hjælper den enkelte til at se egne ressourcer og handlemuligheder.
Peermedarbejderen inspirerer til håb og støtter den enkelte i at tage kontrol over eget liv.
Peermedarbejderen kan være i det svære sammen med den enkelte og samtidig fastholde og spejle styrker og muligheder.
Peermedarbejderen kan have mange forskellige opgaver i sit arbejde. Fokus for alle opgaver er at støtte andre, som man deler erfaringer med, med baggrund i egne erfaringer og oplevelser.
På uddannelsen vil du få viden om:
• hvad peerfaglighed er
• værktøjer, du kan bruge som peermedarbejder på en arbejdsplads
• hvordan du kan være oversætter/brobygger mellem autistiske mennesker og fagprofessionelle
• hvordan du arbejder som peermedarbejder i en tværfaglig kontekst
Desuden fokuserer vi på, at du:
• arbejder med at omdanne dit levede liv til erfaringskompetence, så det kan bruges aktivt og eksplicit til gavn for andre
• får større bevidsthed om egne kompetencer og redskaber til egenomsorg og trivsel
• lærer at facilitere en dialog, der hjælper den enkelte til at se egne styrker, ressourcer og handlemuligheder
Næste uddannelseshold starter i august 2025 og slutter i januar 2026.
Fristen for at ansøge om optagelse på dette hold er mandag d. 26. maj 2025 kl. 12.00.
Der starter endnu et uddannelseshold i januar 2026.
Fristen for dette hold vil blive meldt ud senere.
Der er ca. 8-10 pladser på hvert hold. Herudover er der to faste undervisere på uddannelsen.
Uddannelsen varer fem måneder. Den veksler mellem fælles undervisning, praktik hvor du er ude på din praktikplads samt enkelte individuelle refleksionsuger: Der er i alt 8 uger med fælles undervisning på et hold. Hvert hold består af 8-10 peerstuderende og to faste undervisere. Undervisningen er en vekselvirkning mellem små oplæg fra underviserne, individuelle og gruppevise øvelser og fælles drøftelser. Der er ikke lektier, skriftlige afleveringer eller lignende i undervisningen. Tre uger i løbet af uddannelsen vil være individuelle refleksionsuger, hvor du får stillet en refleksionsøvelse, som du skal bruge i den efterfølgende undervisning. Der er i alt 12 uger i løbet af uddannelsen, hvor du er i fast praktik på den arbejdsplads, du er blevet tilknyttet. Praktikken er fordelt på i alt 3 praktikperioder af hver 4 ugers varighed. Du er som udgangspunkt i praktik 10 timer ugentligt. Det vil være forskelligt fra arbejdsplads til arbejdsplads, hvornår timerne ligger i løbet af ugen. Dette vil blive aftalt i god tid inden første praktikperiode. Besøg på arbejdspladsenInden praktikken starter rigtigt op, vil du komme på besøg på arbejdspladsen, hvor du får mulighed for at se arbejdspladsen og hilse på kolleger og borgere/elever. AfslutningUddannelsen afsluttes med, at alle peerstuderende laver et mindre oplæg for hinanden om deres erfaringer med at være peermedarbejder. Der er ingen eksamen, men man får et uddannelsesbevis.
|
Der er to undervisere på uddannelsen.
På første uddannelseshold, der starter i januar 2025, er der følgende undervisere:
Grethe er pædagogisk konsulent og er uddannet pædagog, familieterapeut og proceskonsulent, samt certificeret i LA2 og Åben Dialog. Grethe arbejder med Åben Dialog, undervisning og udvikling, vejledning af personalegrupper og har stor erfaring med samarbejde med autistiske mennesker.
Grethe har mange års erfaring fra børne- og ungdomspsykiatrien.
Hun er optaget af at skabe platforme, hvorfra autistiske stemmer bliver hørt og fortæller:
“Min arbejdsglæde er størst, når jeg indgår i sammenhænge, hvor vi på tværs af neurodiversiteter lykkes med at lytte og indgå i dialoger, som beriger og skaber rum for håb og forandring for alle deltagere”.
Felix er autist og fagkonsulent i Specialområde Autisme. Med 16 års erfaring fra det specialiserede autismeområde og mange års undervisningserfaring brænder Felix for flere autistiske perspektiver og fælleskaber.
I fritiden er Felix frivillig hos LGBT Danmark og i Autismeforeningen.
Tidligere har Felix undervist på peer-lignende forløb og på et kort peer-seminar.
Felix bryder sig ikke om at blive rørt ved uden samtykke og eller om mennesker, som ikke er hensynsfulde. Han elsker dybe snakke om alt det, som er inde i mennesker.
Herudover kan der komme gæsteundervisere på specifikke moduler.
Undervisningen foregår i Region Midtjyllands lokaler i Skejby, Aarhus Nord.
Adressen er Olof Palmes allé 15, 8200 Aarhus N.
Offentlig transport
Der er god mulighed for offentlig transport: Letbanen og mange busser har stoppested tæt på adressen.
Parkering
Der er gratis parkering på adressen.
Forplejning
Der serveres vand, the og kaffe, når der er undervisning. Man skal selv stå for frokost. Tæt på undervisningslokalerne er en kantine, hvor du er velkommen til at købe mad.
Du kan også medbringe din egen mad.
Arbejdspladserne, som du kan komme i praktik hos på 2. uddannelseshold, er disse:
Her kan du læse mere om de enkelte praktikpladser:
På hvilke arbejdspladser kan jeg komme i praktik? | Botilbuddet Kilebo, Hus 3-4, Aarhus KommuneAdresse: Havkærparken 49-51, 8381 Tilst
I Kilebo Hus 3 og 4 bor der 12 voksne udviklingshæmmede med autisme.
Som peermedarbejder vil du have samtaler med de enkelte borgere i forhold til deres forståelse af sig selv og andre. Du kan også være med til at stå for aktiviteter i fællesrum med en mindre gruppe, det kan f.eks. være kreative aktiviteter, musik, højtlæsning, musik og sang eller noget helt andet. Vi har desuden et ønske om at etablere et borgerråd på Kilebo og vil gerne involvere peermedarbejderen i dette.
Arbejdstiden vil være på hverdagsaftener eller i weekender, da borgerne som udgangspunkt er i beskæftigelse i dagtimer. Bofællesskabet Risskovbrynet, Aarhus KommuneAdresse: Lorrisloftet 30, st., 8240 Risskov
Risskovbrynet er et botilbud uden døgndækning med 10 pladser, hvor beboerne er unge i alderen 18-35 år som har gennemgribende udviklingsforstyrrelser og normal begavelse. De kan også have milde grader af ADD, ADHD, OCD, angst og depression.
Som peermedarbejder hos os kan du deltage i samtaleforløb med beboere om selvforståelse, enten alene eller sammen med en kollega. Du kan også ledsage beboere til aktiviteter ud af huset, eller udføre praktiske opgaver såsom madlavning, rengøring osv. sammen med beboere, så I kan erfaringsudveksle. Hvis du har en særlig interesse som matcher ind i vores beboergruppe, kan du også tilbyde beboerne samvær omkring dette.
Arbejdstiden vil være i dagtimer og aftentimer, afhængig af hvilke opgaver peermedarbejderen har. Holmstrupgård, Daghuset Enggården/ FoldenAdresse: Holmstrupgårdvej 1, 8220 Brabrand
Daghuset Enggården/ Folden har i alt ca. 20 unge tilknyttet. Et forløb på Enggården har en varighed på 15 måneder, hvor der arbejdes med såvel det skole/uddannelsesmæssige, det behandlingsmæssige og det familieorienterede. Folden er et tilbud for unge med massive isolations- og skoleværings-vanskeligheder og er baseret på behandling i hjemmet.
Som peermedarbejder hos os vil du komme til at deltage i at planlægge og afholde aktiviteter og undervisning for mindre grupper af de unge. Vi vil også gerne tilbyde dig at deltage i det tværfaglige arbejde i behandlingskonferencer, dvs. faglige møder om den enkelte unge, og i personalemøder.
Arbejdstiden er i dagtimerne, mellem kl. 9 og 17. Holmstrupgårds Dagtilbud, HolmstrupgårdAdresse: Holmstrupgårdvej 39, 8220 Brabrand
Holmstrupgård er for unge, som er udfordret af en eller flere diagnoser, hvor autisme kan være én af dem. Dagtilbuddet har ca. 50 elever, som enten får et specialundervisningstilbud, et tilbud via lov om aktiv beskæftigelse eller STU (særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse).
Som peermedarbejder hos os vil du indgå i undervisningen for at observere læringssituationer for efterfølgende at sparre med underviseren. Dette med henblik på, hvordan man kan udvikle og forbedre undervisningen ud fra den særlige indsigt i autismen, som du har som peermedarbejder. Vi vil også gerne, at du kan være en mentor og yde støtte til de unge, for at hjælpe dem til at indgå i undervisningen samt udvikle sig personligt.
Arbejdstiden vil være på hverdage mellem kl. 8-15. Vi forestiller os en fordeling af dine timer på 2 dage med 5 timer, eller på 3 dage med henholdsvis 3 timer, 3 timer og 4 timer.
Kvisten, HolmstrupgårdAdresse: Holmstrupgårdvej 39, 8220 Brabrand
På Kvisten bor 8 unge i alderen 12-23 år, som har autisme eller personlighedsforstyrrelser og skizofreni, og evt. også OCD, depression, angst og selvskade. De unge bor på Kvisten i en periode af deres liv, hvor de har behov for ekstra hjælp til at kunne få dagligdagen til at fungere.
Vi oplever at det har betydning for de unge at kunne spejle sig i rollemodeller og vi tror derfor at du som peermedarbejder vil kunne give de unge denne mulighed, og at det kan være med til at nedbryde barrierer i forhold til at samtale om dét der kan være vigtigt for de unge.
Som peermedarbejder hos os vil du have samtaler med de enkelte unge og stå for aktiviteter. Vi vil også gerne involvere dig i at forberede og stå for husmøder. Vi håber også at du kan give os sparring på, hvordan vi bedst tilrettelægger hverdagen for de unge, f.eks. sparring på de redskaber vi bruger til at forberede de unge, eller på hvordan vi tilrettelægger spisesituationer.
Arbejdstiden vil som udgangspunkt være mandag kl. 16-21 og onsdag kl. 16-21.
Udviklingscenter SpurvetoftenAdresse: H.O. Wildenskovsvej 1A, Brejning, 7080 Børkop.
Spurvetoften er et botilbud for mennesker med autisme eller en tilsvarende udviklingsforstyrrelse. Beboerne kan være fysisk velfungerende, men psykisk befinder de sig på de tidligere udviklingstrin. Der er en hovedvægt af beboere, der kommunikerer nonverbalt. Fælles for alle er, at de har behov for en stor grad af støtte. Aktuelt er aldersspredningen fra 17-70 år.
Spurvetoften søger to peermedarbejdere, hvor den ene vil blive tilknyttet Hus 22 og den anden vil blive tilknyttet Hus 24.
Som peermedarbejder hos os vil du komme til at deltage i aktiviteter sammen med beboerne, f.eks. gåtur eller fællesskaber med et samlingspunkt (madlavningscafé, spil mm.). Du kan desuden blive tilknyttet udvalgte borgere hvor du skaber relation og har samtaler. Vi ønsker os også, at du som peermedarbejder brænder for at dele ud af dine egne levede erfaringer i oplæg eller undervisning for medarbejdergruppen.
Arbejdstiden vil som udgangspunkt være i dagtimerne mellem kl. 10-15.
Botilbud Dannebrogsgade, Specialområde AutismeAdresse: Dannebrogsgade 14-16, 8800 Viborg.
Dannebrogsgade er et midlertidigt botilbud for voksne med autisme og som er normalt til højtbegavede. Beboerne har komorbiditet i form af eksempelvis selvskadende adfærd, spiseforstyrrelser, svære angstlidelser og rusmiddelproblematikker. Fælles for beboerne er, at de har vanskeligt ved at etablere og fastholde en stabil hverdag, og deres primære udfordringer er deres følelsesmæssige trivsel samt udfordringer i forhold til det sociale samspil. Beboerne er ofte sent diagnosticerede eller har tidligere været fejldiagnosticerede, hvilket betyder at de ikke har været mødt på deres autisme.
Som peermedarbejder hos os vil du komme til at indgå i selvforståelsesarbejdet, f.eks. kan du have samtaleforløb med en eller flere borgere som ønsker at dele og spejle erfaringer. Du vil også komme til at deltage i vores fællesmiljø og skabe relationer til beboerne. Vi forventer også at dit perspektiv kan bidrage til at vi i personalegruppen får nye forståelser og nysgerrighed i forhold til de enkelte beboere.
Arbejdstiden vil være i dagtimer, aften og weekend. Botilbud Banebyen, Specialområde AutismeAdresse: Vilhelm Ehlerts Allé 10, 8800 Viborg.
Banebyen er et midlertidigt botilbud for voksne med autisme og som er normalt til højtbegavede. Beboerne har komorbiditet i form af eksempelvis svær depression, svær OCD, angstlidelser eller lettere rusmiddelproblematikker. Nogle har desuden udfordringer ift. social isolation, mad og spisning samt søvn og døgnrytme. Beboerne har ofte i en længere periode været isolerede fra omverdenen og har ofte mistet troen på sig selv og muligheden for at få hjælp.
Som peermedarbejder hos os vil du komme til at indgå i selvforståelsesarbejdet, f.eks. kan du have samtaleforløb med en eller flere borgere som ønsker at dele og spejle erfaringer. Du vil også komme til at deltage i vores fællesmiljø og skabe relationer til beboerne. Vi forventer også at dit perspektiv kan bidrage til at vi i personalegruppen får nye forståelser og nysgerrighed i forhold til de enkelte beboere.
Arbejdstiden vil være i dagtimer, aften og weekend. |
Hver arbejdsplads har, inden den peerstuderende starter, overvejet hvilke peeropgaver, man kan lave. Dette kan fx. være at stå for aktiviteter i fællesrum, tage med på ture ud af huset, have individuelle samtaler om selvforståelse / identitet / personlige forhold eller støtte kolleger i bedre at forstå autisme og dem, de samarbejder med.
Arbejdspladsen og den peerstuderende vil sammen aftale, hvilke konkrete opgaver der skal varetages ud fra de mulige opgaver på arbejdspladsen og den peerstuderendes kompetencer og interesseområder.
Mens du er i praktik, vil du få tilknyttet en peervejleder, som er en kollega, du samarbejder med i det daglige. Opgaven for peervejlederen er at hjælpe dig med at komme godt tilrette på arbejdspladsen, med dine opgaver og med dine kolleger. Peervejlederen vil også kunne sparre med dig omkring dine arbejdsopgaver eller hvis du oplever udfordringer.
Da det for arbejdspladserne er nyt at få peermedarbejdere, vil lederen også have en særlig opmærksomhed på, at du føler dig godt tilpas på arbejdspladsen og i kollegagruppen og får mulighed for at få dine kompetencer i spil.
Hvis du har behov for det, vil du også kunne kontakte underviserne i løbet af praktikforløbet.
Du må som udgangspunkt maximalt være fraværende på 3 undervisningsdage og 3 praktikdage. Det svarer til ca. 15 procent.
Hvis dit fravær overstiger denne grænse, kan du som udgangspunkt desværre ikke fortsætte på uddannelsen.
Hvis underviserne bliver bekymrede for dit fravær, vil de tage en snak med dig med det formål at hjælpe dig med, hvordan du trives på uddannelsen og om der er noget som de kan gøre for at du kan fremmøde.
Uddannelsen er støttet af TrygFonden, og det er derfor i projektperioden gratis at tage uddannelsen.
Du skal være opmærksom på, at du ikke kan få SU under uddannelsen, og at du derfor inden du søger ind skal undersøge, om du kan klare dig økonomisk under uddannelsen.
Læs mere under punktet: “Kan jeg få SU eller anden økonomisk støtte, mens jeg tager uddannelsen?”
Uddannelsen er ikke SU-berettiget. Praktikken er også ulønnet. Hvis du er på offentlig forsørgelse skal du, inden du søger optagelse på uddannelsen, aftale med din sagsbehandler, at uddannelsen kan indgå i dit forløb, så du ikke mister dit forsørgelsesgrundlag.
Vi har udarbejdet et fakta-ark om uddannelsen, der indeholder oplysninger om projektet, der kan være vigtige for din sagsbehandler.
Du skal være over 18 år for at tage uddannelsen. Da dette er en uddannelse målrettet peerstøtte på autismeområdet, skal du også have en autismediagnose.
Der er ikke krav om anden uddannelse eller andre formelle kompetencer for at søge ind på uddannelsen.
Hvis du er på offentlig forsørgelse skal du, inden du søger optagelse på uddannelsen, aftale med din sagsbehandler, at uddannelsen kan indgå i dit forløb, så du ikke mister dit forsørgelsesgrundlag.
Du ansøger om at blive optaget på peeruddannelsen ved at udfylde et digitalt ansøgningsskema.
Ansøgningsskemaet finder du ved at åbne dette link: Ansøgningsskema
Når du har klikket på linket, skal du logge ind med Mit-ID.
Du udfylder ansøgningsskemaet ved at svare på spørgsmålene. Vær opmærksom på, at spørgsmål markeret med en rød stjerne * er spørgsmål som skal besvares.
Hvis du ønsker at gemme det du har udfyldt, for at arbejde videre på det senere, kan du trykke på ‘Andre muligheder’ nederst på siden, og vælge ‘Gem kladde’. Næste gang du logger på, bliver du bedt om at vælge mellem ‘opret ny’ og ‘vis eksisterende kladde’, og her skal du vælge ‘vis eksisterende kladde’ og så arbejde videre i den.
Hvis du ønsker en kopi af skemaet, kan du på et hvilket som helst tidspunkt trykke på ‘Andre muligheder’ nederst på siden og vælge ‘Hent PDF’, hvorefter du kan gemme filen og/ eller printe den ud.
Når du er færdig med at udfylde skemaet og vil sende det afsted, skal du trykke på knappen ‘Signér og send’ nederst på siden.
Derefter trykker du ‘Videre til underskrift’ og godkender ved at logge ind med MitID.
Dernæst sætter du kryds i ‘Jeg accepterer vilkårene for underskrift’ og trykker på knappen ‘underskriv’.
Du kan se at den er sendt afsted, når der kommer der en grøn ‘bjælke’ op nederst på siden, hvor der står at blanketten nu er færdiggjort.
Når det er sendt, vil du kort efter modtage en mail med en kopi af det du har sendt.
Når vi har modtaget og set dit ansøgningsskema, vil du modtage en mail fra os, hvor vi skriver at den er modtaget. Vi sørger for at svare dig senest 2 hverdage efter du har trykket send.
Hvis du har spørgsmål til ansøgningsskemaet og hvordan du udfylder det, er du velkommen til at kontakte os på mail peeruddannelse@social.rm.dk
For ansøgere til hold 2, der starter op i august 2025:
Vi skal modtage ansøgningen senest d. 26. maj 2025 kl. 12.00.
Vi sender dig en bekræftelse, når vi har modtaget din ansøgning.
Ud af de ansøgninger vi får, udvælger vi nogle ansøgere, som vi inviterer til en individuel samtale, hvor vi kan lære dem bedre at kende.
Disse samtaler vil blive gennemført d. 11. juni og 13. juni.
Til samtalen deltager underviserne fra uddannelsen. Hvis du bliver inviteret til samtale, vil du forinden få specifik information om, hvordan den kommer til at foregå.
Hvis vi på baggrund af den første samtale vurderer, at der kunne være et godt match mellem dig og en af de arbejdspladser, der indgår i projektet, vil du blive inviteret til en 2. samtale med underviserne fra uddannelsen og lederen fra den arbejdsplads, hvor vi tænker, at der er et godt match.
På baggrund af denne samtale vil vi vurdere, om du kan blive tilbudt en plads på uddannelsen.
Du kan forvente at høre fra os 10 dage efter ansøgningsfristen og få besked om, om du er blevet inviteret til 1. samtale, eller om det desværre for denne gang bliver et afslag.
Hvis du får en plads på vores peeruddannelse, vil der også indgå et praktikforløb på en af de arbejdspladser, der er en del af projektet. Såfremt uddannelsen og praktikforløbet går godt, vil du få mulighed for efterfølgende at søge en 2-årig projektstilling på den arbejdsplads, hvor du har været i praktik.
Stillingen er i udgangspunktet med et timetal på 10 timer ugentligt. Nogle arbejdspladser vil være åbne for at ansætte på flere eller færre timer end de 10, men dette er ikke noget vi kan garantere og vil være op til den enkelte arbejdsplads.
Hvis du ikke tilbydes ansættelse på arbejdspladsen, er det muligt for dig på egen hånd at søge andre stillinger som peermedarbejder.
På regionale og kommunale arbejdspladser ansættes peermedarbejdere på FOA-overenskomst og som udgangspunkt på løntrin 13, hvilket er ca. kr. 145,-/timen hertil kommer pension. Der er mulighed for tillæg eller placering på et højere løntrin (15 eller 17), hvis man har relevant erfaring med sig.
Alle arbejdspladser, der indgår i projektet vil ansætte med udgangspunkt i denne lønramme.
NB: Denne information er vejledende og der kan være individuelle forhold, der får betydning for, hvordan det vil se ud for dig.
Lønnen vil blive fastsat i forbindelse med eventuel ansættelse som peermedarbejder.
Har du spørgsmål? Skriv til os på: peeruddannelse@social.rm.dk
© 2025 Autismeplatform – Designet af Aveo web&marketing
© 2025 Autismeplatform – Designet af Aveo web&marketing