Styrker ved autisme: Ja, men ikke alle har særlige evner

Styrker ja, men ikke alle har særlige evner
Autisme har historisk været beskrevet ud fra deficits – altså mangler eller vanskeligheder hos det enkelte menneske. Fortællinger fra både autistiske mennesker, pårørende og fagpersoner har dog skubbet til denne ensidige fremstilling. Mange autistiske mennesker og deres netværk oplever nemlig også, at der er styrker forbundet med autisme.

Ærlighed og en særlig evne til fordybelse
Det kan være i form af evne til fordybelse, et særligt øje for detaljer, en særlig værdsættelse af bestemte sansestimuli, en god hukommelse eller karaktertræk som loyalitet, åbenhed og ærlighed. Det er også et område, som også forskningen har fået øje på.

Forekomst af særlige talenter
Et af de områder, som forskningen har afdækket er forekomsten af særlige talenter. Det ser ud til, at der er større forekomst af særlige talenter hos autismegruppen – og nej! det betyder ikke, at alle kan tælle tabte tændstikker eller spille efter gehør.

Ligesom det er vigtigt ikke at pådutte et autistisk menneske bestemte vanskeligheder, er det vigtigt ikke at pådutte særlige styrker eller at have en forventning om, at autistiske mennesker “skal kunne et eller andet særligt”.

Følg med her på Autismeplatform.dk for at få mere info om dette emne i løbet af efteråret 2020.

 

 

 

 

 

Bliv klogere & gør os klogere

Sociale relationer

Kontakt os

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og modtage spædnende nyt på området for autisme.

Vælg et eller flere emner til højre, og tilmeld med din emailadresse. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

Vælg emne(r)

Indtast email og tilmeld