Mie om at være peer: En lærerig, super god og hyggelig oplevelse

På en Boostcamp, som Specialområde Autisme afholdt, for 15 autistiske borgere fra Herning Kommune og Aarhus Kommune, deltog to peers, Mie og Nanna. Mie fortæller her om sin oplevelser med at være på campen som en ligeværdig støtteperson, der på grund af sin egen autismediagnoser, ved alt om, hvad det vil sige at have autisme med som følgesvend i livet.

 

“En lærerig, super god og hyggelig oplevelse”. Sådan lyder den korte version, når Mie skal beskrive, hvordan det var for hende at være peer på Boostcamp. Mie er 22 år, uddannet peer i sommeren 2023

 

 

Hvilke opgaver havde du på campen?

Udover peeropaven med at være tilgængelig for deltagerne og snakke med dem, deltog jeg også i undervisningen om mentalisering og mestringsstrategier. Her fortalte jeg om mine egne erfaringer og min egen beredskabsplan*, og deltagerne fik ark som de selv kunne udfylde. Det var der stor interesse for fra deltagerne, og de stillede mange spørgsmål.

Jeg stod også for et brætspilsarrangement og var to dage med til at spise aftensmad sammen med deltagerne. 

 

 

Hvad lavede du sammen med deltagerne?

Vi snakkede sammen, om alt mellem himmel og jord, om vores yndlingsdyr og om, hvor vi er i livet i forhold til autismen. Fx i forhold til hverdagslivet derhjemme og i forhold til uddannelse og praktik. For tiden er jeg selv i praktik, og det var tydeligt for mig, at det gjorde er forskel, at jeg er samme sted som dem, at vi er ligeværdige.  

 

 

Kom deltagerne til dig eller kom du til dem?

Det var en god blanding, men jeg henvendte mig nok mest til dem. Det var jo min fornemste opgave som peer, og det har jeg det fint med, for det er jeg uddannet til.

 

 

Oplevede du, at du at det gjorde en forskel, at du var med som peer?

Ja, det gjorde jeg. Deltagerne var super søde og åbne, og det gjorde mit job meget lettere. Der var flere, der gerne ville have et kram den sidste dag. Det må være et tegn på, at jeg har gjort noget godt.

En af dagene blev jeg opmærksom på, at der var en deltager som sad for sig selv med sin telefon og ikke havde lyst til at snakke. Det blev jeg lidt bekymret over, og gjorde pædagogerne opmærksomme på det. Senere fik jeg at vide, at det var godt jeg gjorde det, for det viste sig, at vedkommende havde været ved at få en nedsmeltning.

 

 

Hvordan var det for dig at være med på Boostcampen?

Det var rigtig godt. Både rammerne og menneskerne var fantastiske. De var så åbne og gode ved hinanden. Og så var der også plads til, at man som peer kunne være autist. Det var ok at trække sig og tage en pause, hvis man havde brug for det.

 

* En beredskabsplan (også kaldet en tryghedsplan) er en plan, som den enkelte borger udfylder sammen med de fagprofessionelle, som vedkommende samarbejder med. Målet med planen er at beskrive tegn på både begyndende og akut mistrivsel og give bud på konkrete tiltag, som vedkommende finder hjælpsomme i disse situationer. 

 

Stil spørgsmål