Peerseminar august 2023

Når de magiske ord er “Det kender jeg godt”

Af Dorte Hangst, Kommunikationsmedarbejder, SAU

September 2023

 

På de kommende Boostcamps er et af de allervigtigste omdrejningspunkter levede erfaringer med autisme. Derfor er der ansat 6 peers, som skal være med som ligeværdige støttepersoner. De nyudnævnte peers mødtes to dage i august for i fællesskab at forberede sig og dele erfaringer. Mød her to af de kommende peers

 

– Ej, jeg er helt trist over, at jeg skal ud i den neurotypiske virkelighed om lidt! Det har været så dejligt at være her!

Ordene kommer fra Mie, der er en af de 6 peers, som skal være med på de kommende Boostcamps for unge og voksne autister, som Specialområde Autisme afholder i samarbejde med Aarhus Kommune og Herning Kommune. De 6 er samlet til et seminar, som skal forberede dem til de camps, som de skal deltage på. Efter to intense dage, er de nu i gang med at runde af og slutte af stående i en cirkel ved siden af mødebordet, hvor farverige dimseting og en buket fra blomstermarken udenfor lyser op.

Har vi levet op til forventningerne?

 – Har vi levet op til forventningerne? vil Jesper, en af Mies peerkolleger, vide.

-Ja, I har været kanongode og fleksible og dygtige til at omstille jer, når vi havde brug for det, lyder svaret prompte fra Felix. Felix er konsulent i Specialområde Autisme og har i fællesskab med kollegaen, Henriette, stået for de to dage  

– Og I har også været gode til ikke at være så “kvælende”, lyder svaret fra Jesper henvendt til de to konsulenter. Jesper der i øvrigt for lidt siden bragte Mie til randen af tårer. Fordi han havde lagt mærke til, at der var en kop, som hun var specielt glad for, og så havde han da lige fikset, at den kunne hun da bare få med hjem.

Ingen grund til at maskere

At der skulle være grund til at mene, at autister har et problem med empati og samarbejde, er i det hele taget ret svært at få øje på her for enden af en lang grusvej, midt i den smukkeste midtjyske natur, tæt på Hinnerup. For her på “Lynet”, kursusstedet, hvor de kommende Boostcamps skal afholdes, bliver dét, som undersøgelser har vist, nemlig ret tydeligt. At hvor samarbejdet på tværs af neurotyper kan være svært, så går det straks meget bedre, når flertallet – som her – er autister.  Og det er netop den ramme, som de 6 peers skal være med til at skabe: Et sted, hvor det ikke er nødvendigt at bruge krudt på at maskere; hvor deltagerne bliver mødt med forståelse og det er ok at mærke efter, hvad man kan være med til.

Nej tak til unødvendig larm og ja tak til dimseting

Og også de fysiske rammer er med hjælp fra de 6 peers i gang med at blive gjort mere autismevenlige, for på en flipover i hjørnet af lokalet står en liste over forslag til forbedringer: Parfumefri sæbe på badeværelset, at køleskabet med drikkevarer ikke skal være tændt hele tiden og at der skal sættes dutter under stolebenene. På listen over ting, som efter de 6 peers mening absolut gerne må gentages, er adgangen til et større udvalg af farverige dimseting, som under hele seminaret har ligget parat på mødebordet.

En god måde at hjælpe andre på

Mie, der er 22 år og har taget Skanderborg Kommunes peeruddannelse, fortæller om, hvorfor hun har valgt at ansøge om at bliver peer på de kommende Boostcamps:

– Jeg fik selv en autismediagnose i 2021, og efter jeg brugte et år på at forholde mig til, hvad det betød for mig, så vil jeg nu gerne bruge mig selv til at hjælpe andre. Det er en god måde at hjælpe andre på, hvor det ikke er på bekostning af én selv. Jeg vil gerne være dét for andre, som jeg ikke har kunnet være for en yngre udgave af mig selv.

På spørgsmålet om, hvad hun håber at kunne bidrage med, lyder svaret:

– Jeg håber, at deltagerne vil være glade for at snakke med mig, og at jeg vil kunne inspirere dem. Det handler om at være til rådighed, til stede når der er brug for det – og på en måde så det er inden for alle involveredes grænser.

Vil være menneske, før jeg er peer

Jesper, der er 31 år og har haft sin autismediagnose siden han var 4 år, er en efterhånden erfaren peer. Han arbejder freelance som konsulent i Specialområde Autisme, for SORAS og for Medborgerguide-projektet. Om jobbet som peer på Boostcamp siger han:

– Jeg vil gerne være med til at få autister ind som eksperter i stedet for at andre skal “administrere”. Men jeg håber egentlig, at jeg kan bidrage med at være et menneske, før jeg er en peer. Jeg håber at give deltagerne en fornemmelse af, at der ikke er en maske på. At vi kan være gennemgribende os selv.

På spørgsmålet om, hvordan han tænker man kan være en god peer, lyder svaret:

– Det handler om ikke at overtænke, bare være sig selv. Og det er så forbistret svært!

 

 

OM BOOSTCAMP

  Boostcamp er:

  • En camp på 8 dage for autistiske unge og voksne i autismevenlige rammer
  • Fællesskab, netværksdannelse og erfaringsudveksling blandt deltagerne
  • Undervisning der sætter fokus identitet, styrker og mestring
  • Autistiske peers, der understøtter fællesskabet
  • Linjefag, f.eks. bordrollespil, kunst og natur & mad
  • Tæt samarbejde med kommunale kontaktpersoner før, under og efter Boostcampen

 

 

Få mere at vide her

 

Stil spørgsmål